Dziś na obiadek spaghetti - bardzo smaczne i bardzo syte :)
SKŁADNIKI:
* pomidory bez skórki w puszcze - 2 szt.
* 1 op. Fix do spaghetti bolognese
* mięso mielone z łopatki wp. - 1kg
* makaron spaghetti - 1 op.(400g)
* zioła suszone: bazylia, oregano, tymianek
* sól, pieprz
* 1 cebula
* olej (do smażenia)
* ser żółty (do posypania)
* pasta pomidorowa (przecier)
PRZYGOTOWANIE:
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem oleju i soli. Do gotującej się wody wrzucamy makaron i gotujemy 8-10 min. Po ugotowaniu, makaron odcedzamy.
Cebule obieramy, kroimy w półksiężyc i smażymy, co chwilę mieszając. Do podsmażonej cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy aż do zarumienienia.Do podsmażonego mięska dodajemy pomidory z puszki razem z zalewą. Fix spaghetti rozrabiamy według instrukcji na opakowaniu i dodajemy do naszego mięsa z pomidorami. Mieszając doprawiamy suszonymi ziołami, solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy paste pomidorową, według uznania (tak aby nadać smak bardziej pomidorowy).
Jeżeli sos jest za rzadki, zagęszczamy go 1 łyżką stołową mąki ziemniaczanej z dodatkiem wody (mieszamy razem aby nie powstały nam gródki) i wlewamy do sosu cały czas mieszając. Zagotować i gotowe.
Spaghetti na wierzchu posypujemy startym serem.
Smacznego!
SKŁADNIKI:
* pomidory bez skórki w puszcze - 2 szt.
* 1 op. Fix do spaghetti bolognese
* mięso mielone z łopatki wp. - 1kg
* makaron spaghetti - 1 op.(400g)
* zioła suszone: bazylia, oregano, tymianek
* sól, pieprz
* 1 cebula
* olej (do smażenia)
* ser żółty (do posypania)
* pasta pomidorowa (przecier)
PRZYGOTOWANIE:
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem oleju i soli. Do gotującej się wody wrzucamy makaron i gotujemy 8-10 min. Po ugotowaniu, makaron odcedzamy.
Cebule obieramy, kroimy w półksiężyc i smażymy, co chwilę mieszając. Do podsmażonej cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy aż do zarumienienia.Do podsmażonego mięska dodajemy pomidory z puszki razem z zalewą. Fix spaghetti rozrabiamy według instrukcji na opakowaniu i dodajemy do naszego mięsa z pomidorami. Mieszając doprawiamy suszonymi ziołami, solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy paste pomidorową, według uznania (tak aby nadać smak bardziej pomidorowy).
Jeżeli sos jest za rzadki, zagęszczamy go 1 łyżką stołową mąki ziemniaczanej z dodatkiem wody (mieszamy razem aby nie powstały nam gródki) i wlewamy do sosu cały czas mieszając. Zagotować i gotowe.
Spaghetti na wierzchu posypujemy startym serem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz