Przejdź do głównej zawartości

Babka Wielkanocna

Z racji tego, że zbliżają nam się Święta Wielkanocne i dużo czasu spędzamy w kuchni, postanowiłam dodać przepis na babkę,który dostałam od przyszłej teściowej 😊
Przyznam się bez bicia, że rzadko piekę ciasta 😊 ..wolę postać i coś ugotować.

SKŁADNIKI:
* 4 jajka
* 1 szkl. cukru
* 1 szkl. mąki zwykłej
* 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 kostka margaryny
* aromat do ciast cytrynowy i rumowy
* kakao
* polewa czekoladowa


 PRZYGOTOWANIE:
Margarynę rozpuścić w garnku (nie gotować). 
Jajka ucieram z cukrem. Następnie dodaję do tego przesianą mąkę zwykła, mąkę ziemniaczaną i łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość miksuję. Następnie do reszty dodaję rozpuszczoną gorąca margarynę i 1/3 aromatu cytrynowego i 1/3 aromatu rumowego i miksuję.
Ciasto podzielić na dwie części, tzn.: 1/3 i 2/3.
1/3 ciasta wlewam do formy. Do 2/3 ciasta dodaje kakao prawdziwe, mieszam i wylewam na jasną masę.  
Babkę piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i piekę przez 50 minut. 
..i na sam koniec polewamy babkę polewą.






Rada 👌
Babkę można zrobić całą ciemną, całą jasną, pół na pół .. 😊, a polewę czekoladową możemy zastąpić lukrem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Spaghetti bolognese

Dziś na obiadek spaghetti - bardzo smaczne i bardzo syte :) SKŁADNIKI: * pomidory bez skórki w puszcze - 2 szt. * 1 op. Fix do spaghetti bolognese * mięso mielone z łopatki wp. - 1kg * makaron spaghetti - 1 op.(400g) * zioła suszone: bazylia, oregano, tymianek * sól, pieprz * 1 cebula  * olej (do smażenia) * ser żółty (do posypania)  * pasta pomidorowa (przecier) PRZYGOTOWANIE: W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem oleju i soli. Do gotującej się wody wrzucamy makaron i gotujemy 8-10 min. Po ugotowaniu, makaron odcedzamy.  Cebule obieramy, kroimy w półksiężyc i smażymy, co chwilę mieszając. Do podsmażonej cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy aż do zarumienienia.Do podsmażonego mięska dodajemy pomidory z puszki razem z zalewą. Fix spaghetti rozrabiamy według instrukcji na opakowaniu i dodajemy do naszego mięsa z pomidorami. Mieszając doprawiamy suszonymi ziołami, solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy paste pomidorową, według uznania (tak aby nadać smak ba

Gyros - sałatka

Wczoraj jeszcze przed pracą postanowiłam zrobić z mamą sałatkę gyros. Robimy ją już od kilkunastu lat, strasznie wszystkim domownikom smakuje. SKŁADNIKI: * kapusta pekinka (2 małe) * puszka kukurydzy * papryka czerwona - 2 szt. * ogórek korniszon (słoik) * majonez * ketchup * filet z kurczaka (jeden podwójny) * przyprawa PRYMAT Kebab-gyros * olej (do podsmażenia mięsa) PRZYGOTOWANIE: Na początek podsmażam fileta, a pod sam koniec dodaję całe opakowanie przyprawy i jeszcze chwilkę podsmażam. Następnie siekam drobno kapustę, paprykę i ogórka kroje w drobną kostkę, a kukurydze odcedzam z zalewy. Wszystkie warzywa i kurczaka mieszam razem, dodaję majonez i ketchup według uznania. Ja majonezu i ketchupu daje dość sporo,ponieważ lubimy  "jak sałatka pływa w sosie" 😀.  Można delikatnie przyprawić sola i pieprzem.